Vlček etiopský

29. října 2014 v 22:03 | Megi |  Flora a fauna

Vlček etiopský

... nejvíce ohrožená psovitá šelma na světě.

Ethiopský vlk

Říše: Animalia (živočichové)
Kmen: Chordata (strunatci)
Třída: Mammalia (savci)
Řád: Carnivora (šelmy)
Podřád: Carniformia (psotvární)
Čeleď: Canidae (psovití)
Rod: Canis
Druh: Canis simensis (vlček etiopský, liška habešská)

Zoologické jméo: Canis simensis
Stav: Kriticky ohržený druh
Populace: 450 - 600 kusů v pohoří Simien a posledních 40 jedinců v pohoří Bale
Chráněn od roku: 1974
Výskyt: Afrika; Etiopie (pohoří Simien a Bale)
Rozšíření ethiopského vlka

Výška v kohoutku: 60 cm
Délka: 1 m
Ocas: 33 cm
Hmotnost: 15 - 18 kg
Délka života: 10 let

Přezdíván: Liška hebešská; domorodci nazývaný jako "ky kebero", což v překladu znamená červený šakal; šakal simienský; vlk hebešský

Příbuzný vlka:
Původně byl považován za druh lišky, protože díky dlouhým nohám, kaštanové barvě srsti, dlouhým uším a hustému ocasu je liškám velmi podobný. Později byl prohlšen za druh šakala. Nedávno se ale zjistilo, že je více příbuzný vlkům než liškám nebo šakalům a byl zařazen mezi poddruhy vlka. Předpokládá se, že je potomkem vlků, kteří přišli do Afriky ze západní Evropy a Ruska na konci poslední doby ledové.

Vzhled:
Kožich vlka etiopského má červenohnědou barvu s bílými skvrnami na krku a na hrudi. Konec ocasu bývá černý. Etiopský vlk je malý, v kohoutku měří 60 cm a váží 15 - 18 kg (samice 13 - 16 kg). Typický je pro něj dlouhý a úzký čenich, přizpůsobený k lovu malých hlodavců, velké, vzpřímené a zašpičatělé uši a hlava připomínající hlavu šakala. V otisku stopy přední nohy mají pět prstů, zadní jen čtyři.


Canis simensis citernii - vlček etiopský

Potrava:
Živí se hlavně hlodavci, ale občas loví i mláďata velkých zvířat a někdy také požírá mršiny. Ačkoli jsou vlčci pospolitá, smečková zvířata, loví samostatně. Na lovu jsou přes den. Během dne se vrací s potravou a krmí mláďata. Když je hodně potravy, schovávají si jí. Zlatokrt, hlodavec, který tvoří hlavní část jídelníčku vlčků, tráví většinu dne pod zemí a na povrch vyleze jen krátce, aby si nasbíral nějaké rostliny. Vlčci na ně trpělivě čekají na povrchu a chytí je jakmile vylezou ven. Početnější populaci zlatokrtů odpovídá i větší počet vlčků. Vlčci loví převážně sami, ačkoli se často během dne a hlavně za soumraku sdružují do skupin.

Rozmnožování:
Páření probíhá na konci podzimu nebo začátkem zimy. Rozmnožuje se pouze alfa pár, ostatní členové smečky jim pomáhají s výchovou mláďat. V jednom vrhu může být až sedm mláďat. Mláďata se rodí v brlohu, který bývá dost velký a může mít i několik vchodů. Jsou šedočerná, nevidí a nemají zuby. Asi tři týdny od narození se přebarvují do barev dospělých a poprvé vychází z nory.

Skupina:
Skupiny vlčků tvoří šest až dvanáct členů, ale mohou být i početnější. Ve smečkách vlčkůčasto převažují samci nad samicemi. Ačkoli jsou vlčci pospolitá, smečková zvířata, loví samostatně. Na lovu jsou přes den. Během dne se vrací s potravou a krmí mláďata. Smečka se hlučně schází ráno, kolem poledne a večer. Vlčci jsou teritoriální a svůj revír brání proti jiným smečkám. Hranici areálů výskytu pravidelně značkují. Dochází proto k potyčkám mezi jinými skupinami. Vytí vlčků je slyšet až na pět kilometrů daleko.

Kriticky ohrožení:
Vlček etiopský je nejvíce ohroženou psovitou šelmou na světě.
Vlček se tak přizpůsobil svému prostředí, že může žít pouze v několika málo horsých oblastech. Největší nebezpečí pro jeho přežití představuje spásání vegetace dobytkem. Na území kde byla většina vegetace spasena totiž může žít pouze malé množství hlodavců, kteří jsou hlavní potravou vlčků. Vlčci jsou v Etiopii chráněni zákonem a většina populace žije uvnitř národních parků. Prosazování ochrany je však těžké vzhledem k tomu že se tito vlci zpravidla nebojí lidí, což z nich činí snadný cíl pro lovce. Pastevci sice vlčky běžně neloví, ale přiblíží-li se k jejich stádu, bez milosti je zastřelí. Ale svou daň si vybírá i vliv domácích psů, kteří vlčkům konkurují potravně, přenášejí na ně nemoci a kříží se s nimi, čímž nepříznivě ovlivní genofond druhu. Asi tři čtvrtiny populace vlčka etiopského uhynuly na následky epidemie vztekliny.
Určitý počet zvířat je chován v zoologických zahradách po celém světě. Pokud budou v přírodě vlčci etiopští ubývat dosavadním tempem, stanou se možná zoologické zahrady poslední šancí na jejich záchranu...




Zdroje informací:
-http://www.vlci.info/
-http://www.afrikaonline.cz/
-kniha Zvíře
-kniha Ohrožená zvířata
-kniha Velký ilustrovaný atlas zvířat
-kolekce popisující druhy ohrožených zvířat ze série Natural Killers - Predátoři zblízka (http://www.imponline.cz/pap/natural-killers-easy/v2/start.aspx/)

Zdroje obrázků v galerii:
-http://www.vlci.info/
-http://www.webnature.cz/
-http://www.biolib.cz/
-http://www.worldwildlifeimages.com/
-http://www.arkive.org/
-http://www.wolf.org/
-kniha Zvíře
-kniha Ohrožená zvířata
-kniha Velký ilustrovaný atlas zvířat
-kolekce popisující druhy ohrožených zvířat ze série Natural Killers - Predátoři zblízka (http://www.imponline.cz/pap/natural-killers-easy/v2/start.aspx//)
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Gil Gil | Web | 5. listopadu 2014 v 18:57 | Reagovat

Nadšení, nadšení!! :3 Miluji etiopské vlčky, mám je v knize o ohrožených druzích♥ jsou nádherní a je to smutné.
Chtěla bych být affs :-D

2 Megi Megi | E-mail | Web | 5. listopadu 2014 v 20:09 | Reagovat

[1]: Ano, jsou nádherní, taky je mám moc ráda. :-)

3 Cat Cat | Web | 16. listopadu 2014 v 12:42 | Reagovat

Nádherný :-)  :-)  :-) Viděla jsem ho v zoo :-)

4 Megi Megi | E-mail | Web | 16. listopadu 2014 v 12:46 | Reagovat

[3]: A můžu se zeptat v jaké?? :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama